Almond truffles with cocoa

Curiosity:
Almond tree is a very widespread plant in the Mediterranean area, in Africa and in Asia.
It reached Sicily thanks to Phoenicians and from here it was brought all over the Greek colonies.
Since the past, almond was used to prepare sweets, or since olive oil was more expensive, almond oil was used as a substitute.
 According to a Greek legend, Phyllis, a princess from Thracia, fell in love with Demophon, Theseus’ son.
The young boy was obliged to follow his army mates in the Trojan war. The girl not seeing him coming back home thought he died during the war and let herself die.
The goddess Athena, was moved by so much pain and decided to transform Phyllis in an almond tree. When Demophon came back from the war, found out that his sweet Phyllis was the almond tree. When he caressed the plant, it covered its branches with flower buds instead of leaves.
Ingredients:
200gr of dried cookies (chopped)(freegluten), 130g of almond flour, 150g of icing sugar, 150g of butter, 1 sachet of vanilla, 30g of double cream.
To finish up the pralines you need about 80g of unsweetened cocoa powder.
To complete the porcupines: 80g of unsweetened cocoa powder, 40g of pinenuts, some chocolate chips to make the eyes.

Method:
Put in a bowl: chopped cookies, flour, sugar and a sachet of vanilla. Then add double cream and melted butter (à bain Marie). Mix everything well, and give to the mixture the shape of small pralines and then roll them in cocoa powder.
Leave them rest in the fridge for about two hours.
Hint:
  An alternative to the is to make small porcupines. Give to the mixture the shape of the nice animals. Roll the shape in the cocoa powder, then use pinenuts to make the quills and chocolate chips to create the eyes and the nose. Instead, to make the mouth, cut one white chocolate chips in two parts and set it in the forepart of the face.

Tartufini di mandorle al cacao
Curiosità:
Il Mandorlo nelle sue varietà è una pianta diffusissima nell'area del Mediterraneo, in Africa e in Asia.
In Sicilia giunse grazie ai Fenici, e da qui si diffuse nelle colonie greche.
Fin dall'antichità, la mandorla fu utilizzata per preparare dolci o lavorata al fine di estrarre l'olio sostituito a quello d'oliva, molto più costoso.
 Secondo una leggenda greca, Filide, una principessa della Tracia, si innamorò perdutamente di Acamante, figlio di Teseo.
Il giovane innamorato fu costretto a seguire i suoi compagni d'armi nella guerra di Troia. La ragazza, non vedendolo tornare credette fosse caduto in battaglia, e si lascio morire.
La dea Atena, colpita da tanto dolore decise di trasformare Felide in Mandorlo. Quando Acamante torno dalla guerra, scoprì che dietro le sembianze dell'albero si celava la sua dolce Felide. Quando Acamante accarezzò il mandorlo, questo per ricambiare ricopri i suoi rami di boccioli e anziché di foglie.
Ingredienti:
200g di biscotti (senza glutine) secchi (frullati), 130g di farina di mandorle,150g di zucchero a velo, 150g di burro, una bustina di vanillina, 30g di panna.
Per la rifinitura delle praline: circa 80g di cacao amaro.
Per la rifinitura dei porcospini:80g di cacao amaro, 40g di pinoli, e qualche goccia di cioccolato per creare gli occhi.
Procedimento:
Mettete in una ciotola i biscotti macinati, la farina lo zucchero e una bustina di vanillina. Poi unitegli la panna e il burro sciolto a bagno Maria e amalgamate bene il tutto. Date al composto la forma di piccole palline e passatele nel cacao.
Lasciate riposare in frigo per circa due ore.
Consiglio:
Un'alternativa alle palline è quella di creare dei piccoli porcospini. Date al composto la forma di questi simpatici animaletti. Passate le forme ottenute nel cacao e rifinitele utilizzando i pinoli come aculei e le gocce di cioccolato fondente come occhi e naso. Invece, per la bocca tagliate in due una goccia di cioccolato al latte e incastonate la metà sulla parte anteriore del volto.

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