Sponge-Cake Roll



Ingredients:
3 eggs, 3 spoons of boiled water, 120gr of sugar, one lemon grated zest and one spoon of lemon juice (yesterday I used tangerine), 75gr of flour, 50gr of starch, ½ sachet of baking powder, 1 sachet of vanilla powder
To fill the roll one can use hazelnuts cream (400gr), jam or custard.
Method:
Mix the egg yolks in boiled water till they become like a mousse.
Add sugar, grated lemon zest, and one spoon of lemon juice.
Then add the baking powder, vanilla powder, flour and starch.
After that, put the beat until stiff albumen. Lay the baking parchment on a baking tray (30 x 40 cm) and then the mixture. In oven for 10-12 minutes at 190° (till it seems cooked usually it will look golden-yellow).
Damp the dishcloth (about size 30 x 40 cm) and sprinkle sugar on.
When you take the sponge-cake from the oven, put it on the dishcloth, roll it and let it stand in the fridge for a couple of hours till it becomes all cool.
Now, you can remove the baking parchment and put the filling in. Roll the sponge-cake again and sprinkle icing sugar on, or unsweetened cocoa powder according to what you prefer. Let it stand for one hour before serving.

Rotolo di Pan di Spagna
Ingredienti:
3uova ; tre cucchiaio di acqua bollente ; 120g di zucchero ; la scorza grattuggiata di un limone e il succo(un cucchiaio) (ieri ho utilizzato il mandarino); 75g di farina ; 50g di amido; 1/2 bustina di lievito, 1 bustina di vanillina.
Per farcire il rotolo potete utilizzare a piacere crema di nocciole(circa 400g) o un barattolo di marmellata o la classica crema pasticcera.
Procedimento :
Battere i tuorli con l acqua bollente sino ad ottenere una spuma. Aggiungere lo zucchero e la scorza e succo del limone. Dopo il lievito, farina ed amido. Infine incorpora gli albumi precedentemente montati a neve.
Su una teglia (30x40cm) disporre la carta da forno e versategli il composto.
In forno a 190 gradi per dieci o dodici minuti circa (avrà un aspetto leggermente dorato)
Inumidire un canovaccio delle stesse dimensioni e cospargerlo di zucchero.
Quando uscite il pan di Spagna dal forno , capovolgetelo sul canovaccio. Arrotolatelo e lasciatelo riposare in frigo per un paio d'ore, finchè non sarà del tutto freddo.
Adesso togliete la carta forno e distribuite la farcitura.
Arrotolate il Pan di Spagna e cospargetelo di zucchero a velo o cacao amaro, secondo i vostri gusti.
Lasciate riposare un'ora prima di servire.

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