Sponge-Cake Roll
3
eggs, 3 spoons of boiled water, 120gr of sugar,
one lemon grated zest and one spoon of lemon juice (yesterday I used
tangerine), 75gr of flour, 50gr of starch, ½ sachet of baking
powder, 1 sachet of vanilla powder
To
fill the roll one can use hazelnuts cream (400gr), jam or custard.
Method:
Mix
the egg yolks in boiled water till they become like a mousse.
Add
sugar, grated lemon zest, and one spoon of lemon juice.
Then
add the baking powder, vanilla powder, flour and starch.
After
that, put the beat until stiff albumen. Lay the baking parchment on a
baking tray (30 x 40 cm) and then the mixture. In oven for 10-12
minutes at 190° (till it seems cooked usually it will look
golden-yellow).
Damp
the dishcloth (about size 30 x 40 cm) and sprinkle sugar on.
When
you take the sponge-cake from the oven, put it on the dishcloth, roll
it and let it stand in the fridge for a couple of hours till it
becomes all cool.
Now,
you can remove the baking parchment and put the filling in. Roll the
sponge-cake again and sprinkle icing sugar on, or unsweetened cocoa
powder according to what you prefer. Let it stand for one hour before
serving.
Rotolo di Pan di Spagna
Ingredienti:
3uova ; tre cucchiaio di acqua bollente ; 120g di
zucchero ; la scorza grattuggiata di un limone e il succo(un
cucchiaio) (ieri ho utilizzato il mandarino); 75g di farina ; 50g di
amido; 1/2 bustina di lievito, 1 bustina di vanillina.
Per
farcire il rotolo potete utilizzare a piacere crema di nocciole(circa
400g) o un barattolo di marmellata o la classica crema pasticcera.
Procedimento
:
Battere
i tuorli con l acqua bollente sino ad ottenere una spuma. Aggiungere
lo zucchero e la scorza e succo del limone. Dopo il lievito, farina
ed amido. Infine incorpora gli albumi precedentemente montati a neve.
Su
una teglia (30x40cm) disporre la carta da forno e versategli il
composto.
In
forno a 190 gradi per dieci o dodici minuti circa (avrà un aspetto
leggermente dorato)
Inumidire
un canovaccio delle stesse dimensioni e cospargerlo di zucchero.
Quando
uscite il pan di Spagna dal forno , capovolgetelo sul canovaccio.
Arrotolatelo e lasciatelo riposare in frigo per un paio d'ore, finchè
non sarà del tutto freddo.
Adesso
togliete la carta forno e distribuite la farcitura.
Arrotolate
il Pan di Spagna e cospargetelo di zucchero a velo o cacao amaro,
secondo i vostri gusti.
Lasciate
riposare un'ora prima di servire.
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