Sbrisolona with dark chocolate chips

     

   

Typical cake of the province of Mantua. The original recipe is with corn flour, hazelnut and "strutto" (type of fat, known as lard). 
I propose a recipe that you will love it.

Ingredients:
120g durum wheat flour, 120g cornmeal, 120g butter, 80g caster sugar, 20g cane sugar, 100g ground almonds, 1 sachet of vanilla, 1 lemon grated zest, 1 egg, 50g dark chocolate chips.
Method:
Put in a bowl: durum wheat flour,
cornmeal, caster sugar, cane sugar, vanilla, lemon grated zest and mix everything.
Now put one egg and the butter (melted in a bain-marie before).
Then add the dark chocolate chips.
Lay the baking parchment on a baking tin and then the mixture.
Bake in oven at 180°C for 20 minutes.
Hint:
Lemon zest can be replaced with orange one.
The sweet keep well in a tin box for almost one week.


Sbrisolona con gocce di cioccolato fondente.

Ingredienti:
120g di farina di grano duro, 120g di farina di mais, 120g di burro, 80g di zucchero semolato, 20g di zucchero di canna, 100g di mandorle tritate, 1 bustina di di vanillina, 1 scorza di limone grattuggiata, 50g di gocce di cioccolato fondente.

Procedimento:
Mettete in un recipiente, amalgamando bene, le farine, le mandorle tritate, la scorza grattuggiata di un limone, lo zucchero, la vanillina. 
Adesso unite al composto il burro(precedentemente sciolto a bagno maria)e l'uovo.
Infine aggiungete le gocce di cioccolato.
Foderate una teglia con carta da forno e distibuite l'impasto.
Mettete in forno, preriscaldato a 180°C, per 20 minuti.

Consiglio:
Potete sostituire la scorza del limone con quella dell'arancio.
Si conserva in una scatola di latta anche per una settimana.

                                             

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